Český statistický úřad provozuje 2 prezentační weby volby.cz a volbyhned.cz. Stránky se staly terčem tzv. DDoS útoku.  Hlasy voličů se sčítají mimo databáze těchto webů, takže se výsledků útok nedotkl. Útok tak pouze „shodil“ obě webové stránky.

Rozsáhlejším škodám se podařilo zabránit včasným zásahem bezpečnostních expertů z O2. O2 totiž spravuje páteřní síť, na kterou byl útok vedený. První útok se objevil v 14:00, poslední v 16:30 se již podařilo odklonit.

Útokem se nyní zabývá policie a také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Podle serveru neovlivni.cz na možnost takového útoku upozorňovali bezpečnostní experti předem.

Jak funguje DDoS útok?

Hacker nejprve rozšíří virus, který mu umožní ovládat tisíce počítačů. Všechny počítače pak v jeden konkrétní moment začnou komunikovat se serverem webu. Ten zpravidla takový nápor nezvládne a spadne. Pro uživatele se pak napadená stránka tváří jako nedostupná.

DDoS jako takový není nelegální, protože nedělá nic jiného, než simuluje návštěvnost webu, vyžene ji ale do extrému. Pokud se tedy domluví velká skupina uživatelů, nelze je postihnout. To samozřejmě neplatí v případě, že hacker ovládá počítače jiných uživatelů bez jejich vědomí.

Politický aktivismus motivuje hackery ve 35 % případů.

 

Více čtěte například na portálu idnes.cz či aktuálně.cz